Bali Yoga Teacher Training - Kort och gott

Tre veckor med Yogastudier i en grupp av 27 kvinnor från en mängd olika länder. Tre veckor av utmaningar, insekter, stormar, jordbävningar, förtroendeövningar, filosofi och energirörelse. Det var magiskt!

Den absolut snabbaste summeringen är: Yoga handlar ytterst lite om fysiska positioner och Asanas. Det vi på gymmen idag kallar Yoga är en kommersialiserad version. Yoga innefattar filosofi, självkännedom, djupdykning i ditt inre och samtidigt en vilja och engagemang att vara ett med livet. 

Det är svårt att förklara hur en sån här upplevelse kan förändra perspektivet på livet. Precis likt andra upplevelser eller situationer där du ägnar dig totalt åt en sak och det innefattar att du behöver ifrågasätta mycket hos dig själv; precis likt dessa upplevelser innebär det att du behöver spendera mycket tid med dig själv, din hjärna och ditt inre.

För den som undrar hur en Yogautbildning kan se ut, låt oss ge en överblick på struktur.

Det är tre veckor med få dagar ledigt då det är mycket som ska täckas in. 

Exempel på dagsschema
6.30 Uppvämning och egen genomgång.
7.00 Postures and Asanas. Efter 10 dagar började vi köra längre Yogasessioner här istället.
9.00 Frukost. Vegansk.
10.30 Yoga Philosophy. Allt från Yogans historia till djupa ifrågasättande funderingar kring liv och vad Yogans 8 riktlinjer för ”Enlightenment” är. Dessa var för mig, Andrianna, de absolut mest givande lektionerna.
11.30 Posture Lab. Mycket modifikationer kring olika positioner för att utöva säkert.
13.00 Lunch. Veganskt
15.00 Teori. Anatomi eller motsvarande österländskt tänk.
16.30 Teacher practicum. Genomgång av dagens positioner, frågestund och tid att öva.
18.00 Meditation
19.00 Kvällsmat. Veganskt.
Sova tidigt. Underbart.

Lite gästspel med föreläsning om ”kost och Yoga business” fanns med men de var under all kritik. 

Vi valde att gå en utbildning med skolan East+West Yoga då de bland annat lovade en blandning av västerländsk och österländskt tänk kring bland annat anatomi, positioner och säker rörelse. Kan inte påstå att de levererade exakt det då kostföreläsningen leddes av ägaren som inte visste att cellulosa fanns i mer än bara broccoli eller vilken grönsak det nu var. Det var inte mycket anatomi på ett strukturerat sätt heller dock kanske jag som nörd sätter ribban högt; SI-leden nämndes massor av gånger hela veckan i praktiska sessioner innan den ens togs upp anatomiskt. Fascia nämndes inte under utbildningen alls och med tanke på hur mycket Yoga, speciellt Yin Yoga arbetar med Fascia bör den ha varit med någonstans. Anatomin var basal, vilket är helt okey men många samband som hade gett en klarare bild till VARFÖR vi behöver lära oss anatomi gick förlorade. ++ Det var dock väldigt mycket säkerhetstänk kring utövandet. Vilket jag tycker är bra på en grundläggande utbildning. Det var till exempel jättemycket fokus på att inte landa eller hänga i positioner genom länd eller axlar. Alltså att inte kollapsa utan att använda muskulaturen för att placera sig i positioner och att inte jaga coola saker utan att kroppen är tillräckligt stark för det. Detta tillsammans med en väldigt ödmjuk approach mot progression och att lyssna på den egna kroppen tyckte jag gjorde utbildningen väldigt medveten.

Sen hade vi en Yoga businessföreläsning som var så otroligt amerikaniserad att jag exploderade på stackaren som höll i den. Det var väldigt skevt perspektiv som inte tog hänsyn till att det fanns fler nationaliteter närvarande och att företagskulturen inte alltid är lika i alla länder. Dessutom hade vi haft nästan 10 dagar med lektioner och filosofi som säger att alla är lika, yoga handlar om att ge och att inte definiera sig vid samhällets måsten eller etiketter. Då säger snubben ”If you are going to apply for a teaching job in a Yoga studio you should look the part, like, wear yoga clothes”. Något i den stilen. Det intressanta var att flera förstod och höll med men såg inte hur det var skevt eller helt galet motsägande. Anyways, moving on.

Lärarna som höll i det viktiga, Yoga och filosofi, var helt fantastiska. Deep Kumar och Gurumukh från Indien har våra starkaste rekommendationer och kan du gå en utbildning för dem så gör det. Ni kan kontakta dem på Deep Yoga Institute. Lärarassistent eller second teacher var en unik härlig tjej vid namn Deanne Foster men kallas Amiro. Henne går att söka upp via Google Baba och Facebook. Även hon utbildar.

Allt annat som var ordnat med skolan var fantastiskt. Maten var helt magisk och de första 10 dagarna var vi på ett ECO Resort som heter Rahasia Manis med privat Kock. Maten var det bästa med hela upplevelsen där. Är man känslig för att ha ödlor och diverse djur nära sig skulle jag rekommendera annat, samma skola har på olika ställen. 

Vi var där i November och det var starten på regnperiod. Stormar utan dess like, jordbävningar mitt i natten som väckte en i skakande sängar och djurlivet ändras lite med allt regn. Vi fick efter 10 dagar sömnlöshet för hälften av oss, diverse konstiga insektsbett, grodor i rummen och så vidare byta till ett annat resort. Det blev nämligen översvämning på Rahasia pga storm. Stället var inte riktigt klart att hantera det och jag tror att East+West översålde hur boendet egentligen var. Torra månader funkar det säkert bättre. 

Vi landade på Ananda Cottages där East+West även bedriver fler utbildningar. Där rekommenderar vi absolut att delta. Inte lika bra mat även om det var riktigt bra också men allt annat lika underbart. Ödlor finns och djuren är där men du slipper ha grodorna i rummet (om du bor på andra våningen i alla fall) och tupparna håller dig inte vaken om nätterna. 

Du är en gäst på Bali. Djuren dominerar och det gäller att vara okey med att du har en liten Geckoödla i badrummet och uppe i taket. Det är charmigt även om det finns gränser som vi märkte. 

En fantastisk upplevelse som gav alla grunder till att kunna undervisa Yoga. Både jag och Thea plockade med fantastiska lärdomar från både lärare och resten av gänget med oss hem. 

Nu längtar jag till att få undervisa ordentligt nästa vidareutbildning där jag får dyka djupare in i olika praktiker.

/Andrianna